Terug naar de hoofdpagina Stamboom Familie Peters-Jansen 

Weblog
27 januari 2019
Nieuw hoofdpagina aan de website toegevoegd, namelijk een pagina waarop verzamelde genealogische data staan met de achternaam Peters in de Duffelt. Met dank aan Jan Nuijten en Wilma Peters. Naast Peters ben ik van plan ook een aantal, aan in Kranenburaan Peters gelinkte, families op te nemen. De belangrijkste familie Stevens staat al opgenomen (met dank aan Thijs Teunissen).


20 mei 2016

Op 20 april 2016 is "ons Moeke" Gerda (Gerarda Joanna) Jansen (* 17 juli 1932), dochter van Arnoldus Johannes Jansen en Joanna van den Broek, op 83-jarige leeftijd na enkele weken ziekbed thuis op De Horst (Groesbeek) overleden. Een week tevoren is ze thuis met haar gezin om haar heen bediend en heeft ze afscheid genomen op de manier zoals zij dat wilde.
"Het is mooi geweest".  En zo is het!
Twee dagen later is ze na een plechtige uitvaartdienst in de kerk op een mooie zonnige dag, met bloemen (waar ze erg van hield), door familie, vrienden en bekenden vergezeld naar het kerkhof. Daar is ze bijgezet bij haar man (ons Vader) Jan (Lambertus) Peters (1921-1996). Met haar is de laatste van de generatie Peters, te weten (schoon) kinderen van Gradus Peters (1882-1960) overleden, namelijk: Bart en Anne, Dien en Jan, Agnes en Frans, Mien en Gerrit, Jan en Gerda en Lies(ke). Een hoofdstuk is voorbij en omgeslagen.
(Zie voor beeldmateriaal familie Jansen hier en familie Peters 1940-1969 hier)


Jamn-maart 2016
Via  Wilma Peters heb ik data ontvangen over de nazaten van Joanna Peters (1763-1813), dochter van directe voorouderss Joannes Peters en Esther Kersten en geboren te Frasselt (Kranenburg - Duitsland). Ze was getrouwd met Peter Hulsmann . Zie: patenteel Nicolaas of Joannes Peters.

Januari 2015

In 2014 heb ik contact kunnen leggen met Carla Coenen-van der Velde, dochter van Riet Kropman, kleindochter van Herndrika (Drika, Riek) Otten die met Joannes (Jan) Kropman was getrouwd en samen een winkel hadden te Nijmegen. Hendrika is een zus van mijn grootmoeder Mathea Petronella (Nel) Otten, die getrouwd was met Gradus Peters. Zij is erg jong gestotven: bijna 47 jaar (1886-1934). Al jaren ben ik op zoek naar een foto van Nel Otten en mogelijk ben ik er via Carla een op het spoor gekomen. Met vele slagen om de arm!
Ik heb via Carla fotoboeken mogen lenen en ze heeft een aantal foto's opgestuurd. Een schat van extra foto's heb ik zo kunnen inscannen en op de website kunnen plaatsen. Dankzij Carla heb ik de pagina Beeldmateriaal faimile Otten met vele foto's kunnen verrijkken!
Hiernaast heb ik in 2013 extra informatie gekregen over mijn betovergrootvader Joannes Peters (1790-1869) waarover de pastoor bij zijn aantekening in het doodboek aantekende dat Joannes met Napoleon naar Rusland was geweest. Hierover stond al een bijdrage van mijn dorpsgenoot Leo Zilessen uit De Horst op de websitie (deel 1).
Hieraan is het registratieformulier van Joannes in het Franse leger aan toegevoegd met een beschrijving van zijn uiterlijke kenmerken (zoals lengte 1,69 meter, ovaal gezicht, grijze ogen en kastantjebruin haar) en de plek waar hij "met Napoleon is meegereisd", namelijk Stettin (huidige Polen, voorheen Oost-Pruisen). Zie deel 2.


2014

Op basis van internetondrzoek heb ik 2014 enkele nieuwe gegevens gevonden en in het bijzonder de stamboom van  mijn grootmoeder Mathea Petronella Otten verder naar het verleden kunnen uitwerken.
De actuele stand van zaken kwartierstaten van mijn drie andere grootouders zijn via onderstaande linken te vinden.
Kwartier Gradus Peters
Kwartierstaat Arnoldus Johannes Jansen
Kwartierstaat Joanna van der Broek


Juli/augustus 2013
Op basis van de gegevens van Wilma Peters uit Frasselt, die in het Mosaik Archieve te Kleve alle Peters gerelateerde data in Kranenburg (inclusief Frasselt) vanaf 1724 in kaart heeft gebracht - waar voor mijn grote dank!
De data zijn te vinden onder meer te vinden ondr Doopboek Kranenburg 1724-1796, 1798 .

Op basis van de gegevens van Wilma heb ik getracht de stamboom Peters verder naar het verleden uit te werken. Helaas is dit niet tot tevreden gelukt.
Op de hoofdpaginan Genealogie zijn de drie mogelijke opties weergegeven.

De eerste optie is dat de ouder van Gerardus of Godefridus Peter (Petri, Petrus) Peters en Elisabeth Bongers zin, die op 29 mei 1697 te Frasselt (Kranenburg) zijn gehuwd. De stamvader zou dan mogelijk Joannes Peter Schurings zijn, geboren rond 1640. Peter en Elisabeth hadden (minimaal) twee zonen Joannes en Gerardus, hetgeen past in het gegeven dat Joannes Peters doopgetuige was Nicolaas, zoon van Gerardus of Godefridus. Helaas is daarbij hun zus Gertrudis nooit nooit in de bronnen gevonden.

De tweede optie is Petrus (Peter) Peters uit de omgeving Hulhuizen, Pannerden, Bimmen en (Oud-) Zevenaar. Deze Petrus heeft  als zonen onder meer Godefridus, Joannes en Nicolaas en deze namen komen regelmatig in de familie voor. Gerardus of Godeerfridus is mogelijk een klein of achterkleinzoon van Petrus, met als goede kandidaat Godefridus Peters, gedoopt op 11 april 1692 (zoon van Theodorus Peters, zoon van Petrus).

De derde optie (en waarschijnlijk niet de laatste) is dat de vader van Gerardus of Godefridus Nicolaas of Joannes Peters heet, woonachtig in de omgeving van Kranenburg, Zyfflich en Niel. Uitgangspunt bij deze optie is om in de onderlinge familierelaties de volgende personen te vinden zijn: Gerardus of Godefridus, Joannes, Nicolaas en Gertrudis Peters. 
Het zou mooi zijn als er ooit meer duidelijkheid krijgt, maar ik ben bang van niet.
Naast de genealogie Peters heb ik de familie Stevens te Kranenburg in beel gebracht (met alle voorbehouden), aangezien deze familie vaak als doopgetuigen en familie met de familie Peters te Frasselt is verbonden. Zie Stevens Kranenburg.


17 mei 2012
De genelaogische overzichten zijn bijgemerkt en op de stamboompagina zijn van beide echtgenotes van Gradus Peters een necrologie geplaatst. De 1e echtgenote van Gradus: Agenes Janssen overleed op 33-jarige leeftijd op haar verjaardag 13 augtus 1916 en Mathea Petronella (Nel) Otten, zijn tweede echtgenote, overleed op 47-jarige lleeftijd op 5 april 1934.

30 december 2011
Aanvulling beeldmateriaal van de familie Jansen met nieuwe foto's en aanvullende onderschrijften.
Hiernaast is er een aparte link van de huizen van de familie Jansen op de Riethorst

11 december 2011
Aanvulling vooroorlogse foto's van De Horst met die van de kerk, de lagere school en de molend De Korenboem.

8 november 2011
Plaatsing van de Familiegeschiedenis Peters op de website met als sleutelfiguur Gradus Peters
(1882-1960). Daarnaast onder meer aandacht voor de herkomst van de naam Peters, de voorouders van Gradus en de hechte band tussen de familie Peters en Schoenmakers die in een periode van bijna 200 jaar drie keer met elkaar in het huwelijk traden.

6 november 2011
Het beeldmateriaal Jansen is in tweeŽn gesplitst, namelijk in Familie Jansen en Huizen Familie Jansen op De Riethorst - Plasmolen. Tevens zijn er een aantal foto's aan de Familie Jansen toegevoegd, onder meer een mooi staatsieportret van Joanna van den Broek rond haar huwelijk in 1927 en een groepsfoto van Arnold Jansen in het leger.3 november 2011
Foto van Gradus Peters samen met zijn zoon Jan en schoondochter Gerda geplaatst op de Homepage. Ik denk dat de foto rond 1956 is genomen. Mooi om te zien hoe, zoals mijn neef Jos het noemde, Gradus tegen de muur van zijn huis zit met de handen in elkaar gevouwen.


29 september 2011
Matthijs Theunisen wijst me op de mogelijkheid dat Peter PETERS SCHURINGS en Elisabeth BONGERS mogelijk ouders zijn van de thans bekende verste voorouder Peters, namelijk Gerardus (Godefridus) Peters (geboren rond 1700). Deze mogelijkheid heb ik verder uitgewerkt en op de website geplaatst als Parenteel Peter Schurings en een begeleidende analyse inclusief een aantal begeleidende documenten (zie homepage onder Stamboomonderzoek).


2 mei 2011
Ik kom tot de ontdekking dat het Gelders Archief genealogische data van voor 1810 op haar website heeft gezet, waardoor het voor mij in ťťn klap mogelijk maakt voor de meeste takken soms wel tot 100 jaar verder in de tijd terug te gaan. Dit kostte een aantal maanden werk hetgeen circa 1.800 nieuwe personen in de database opleverde. De nieuwe informatie is verwerkt en op de website via de kwartierstaten van mijn grootouders Peters, Otten, Jansen en van den Broek geplaatst.

26 september 2010
Eerste familiereŁnie Peters in het dorpshuis De Slenk op De Horst te Groesbeek. Hierbij is door de nazaten van Gradus Peters ter nagedachtenis op het kerkhof een boom geplant (zie foto's via de link op de homepage). Net zoals bij de famieliereŁnie Jansen waren er veel mensen, waaronder neven en nichten die ik nog nooit had gezien. Via een projector werden foto's getoond die allen op de website zijn geplaatst. Er bestaan plannen om een fotoboek te publiceren waarin deze foto's worden afgedrukt.

5 juni 2010
Tweede familiereŁnie Familie Jansen op de Riethorst - Plasmolen. De opkomst was groot en via een projector werden foto's getoond waarvan de meesten op deze website zijn geplaatst.

2009
Verdere uitwerking en opbouw genealogische database en beeldmateriaal.

26 oktober 2008
Start website genealogie Peters, Otten, Jansen en van den Broek.

2007
Start genealogisch onderzoek